Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:275481 kpl

Yhteystiedot

Orinoron luontopolun lähtöpaikka

Mustinmäki-talo
Mustinmäentie 83
79100 Leppävirta

mustinmaki@gmail.com

Metsästystietoa

Jäsentiedote     Mustinmäen Metsästäjät ry                  Syyskuu 2018

 

KESÄKOKOUKSEN 5.8.2018 JAHTIPÄÄTÖKSIÄ

 

1.    Saaliskiintiöt, metsästysajat ym:
Kokouksen tekemät saalismääräpäätökset ovat seuraavat:

·         Ukkometso 1 kpl/jäsen. Koppelo on rauhoitettu

·         Ukkoteeri 1 kpl/jäsen. Akkateeri on rauhoitettu

·         Pyy: ei rajoituksia.
Metson ja pyyn metsästysaika 10.9.-10.11. ja teeren 10.9.-10.10.2018

·         Jänis: ei rajoituksia, metsästysaika 1.9.-28.2.2019 

·         Sepelkyyhky, sorsalinnut ja muu kuin edellä mainittu riista: ei rajoituksia

·         Lisätietoja metsästysajoista ym. Metsästäjä-lehdessä ja netissä osoitteessa www.riista.fi

·         Joulurauha eläimille ajalla 24.-27.12.2018 (vaikka virallinen päätös jäi kokouksessa tekemättä)

·         Palauta liitteenä oleva Saalis- ja riistanhoitoilmoitus viimeistään 31.12.2018 Torvisen Jukalle, tai ilmoita saalis sähköpostilla: jukto@luukku.com

·         Seuralla on ohraa ja nuolukiviä riistan ruokintaan. Lisätietoja saat Torvisen Jukalta (puh. 040 542 3553 tai jukto@luukku.com).

 

2.    Vierailijat: Jäsenillä on edelleen lupa tuoda vieraita metsälle. Vierasluvan hinta on 10 euroa/päivä/henkilö, ja vieraan saalis vähennetään isännän saaliskiintiöstä (metso ja teeri). Lupa maksetaan ennen jahtia Torvisen Jukalle (puh. 040 542 3553).
HUOM! Pienpetojen pyynti vieraiden toimesta seuran alueella on luvallista, kun joku seuran jäsen on jahdissa mukana. Pienpedoista ei peritä vierasmaksua.

3.    Pien- ja suurpedot: Pienpetojen (kettu, supi, näätä, minkki ja mäyrä) pyynnistä seura maksaa edelleen 10 euroa/kpl. Maksun ehtona on, että pyytäjä palauttaa saalistilastonsa Torvisen Jukalle 31.12.2018 mennessä.
Seura osallistuu Leppävirran yhteisiin karhu- ja ilvesjahteihin.
HUOM! Mikäli saat karhusta, ilveksestä, ahmasta taikka sudesta näkö- tai jälkihavaintoja seuramme alueella, ilmoita siitä hetimiten Rhy:n petoyhdyshenkilölle, esim.
Ensio Kortelaiselle, puh. 040 734 2068 tai
veijo.kortelainen@luukku.com,
taikka kirjaa havainto oma.riista.fi -palveluun (ohjeita sivulla 2).

HIRVIPORUKAN JOHTAJA

Talvikokous valitsi hirviporukan johtajaksi Jukka Torvisen (puh. 040 542 3553, sähköposti: jukto@luukku.com).
Tälle syksylle seuramme sai seitsemän hirven kaatoluvat.

 

HARJOITUSAMMUNTOJA
* Jyrkällämäellä voi käydä harjoittelemassa kiekkoja haulikolla. Kiväärillä ampuminen radalla on kielletty.                        

                     

* RHY:n hirvi- ja karhumerkin ampumakokeet Riikinnevalla jatkuvat 29.9.2018 saakka, tiistaisin ja torstaisin klo 17-19 sekä lauantaisin klo 10-12. Koemaksu 20 €/yritys. Joka tilaisuudessa on myös mahdollisuus liikkuvien harjoitteluun (0,20 €/ls).
Ammuntaa olisi meidän kaikkien syytä harjoitella ennen jahtikauden alkamista!

OTA OMA RIISTA -NETTIPALVELU KÄYTTÖÖSI
Seuramme metsästysalueiden kartat löytyvät nyt Suomen Riistakeskuksen ylläpitämästä oma.riista.fi -palvelusta netissä. Palvelua voi käyttää sekä tietokoneella että älypuhelimella. Viimeksi mainitulla käyttö onnistuu myös metsällä ollessa, jolloin voi esim. tarkistaa oman sijaintinsa kartalla - esim. olenko liikkeellä luvallisella alueella. Ja eri riistalajeille (esim. pienriista ja hirvi) ovat omat karttansa.

Toivon, että mahdollisimman moni tutustuisi sovellukseen sekä kokeilisi sen käyttöä tietokoneella ja/tai älypuhelimella - kotona ja/tai metsällä. Joten mene osoitteeseen oma.riista.fi. Mikäli et vielä ole rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi, tee se klikkaamalla avautuvan etusivun "Luo oma riista-tunnus" -painiketta, jolloin avautuu selkeät ohjeet rekisteröitymiseen. Rekisteröitymiseen tarvitaan toimiva henkilökohtainen sähköpostiosoite ja itse keksimäsi salasana. Toimi sivulla olevien ohjeiden mukaan, niin rekisteröityminen onnistuu.
Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua em. osoitteesta käyttämään palvelua kirjaamalla sähköpostiosoitteesi ja salasanan niille osoitettuihin kohtiin sekä klikkaamalla vihreää "Kirjaudu" -painiketta.

Jotta saat seuran jahtikartat näkyviin sinun tulee kirjautua palveluun ja avautuvalta sivulta klikata vihreässä yläpalkissa olevaa "Omat tiedot" -painiketta. Näin avautuvan Omat tiedot -sivun oikealla laidalla on teksti "Seurojen jäsenkutsut" ja sen alla pitäisi näkyä teksti Mustinmäen Metsästäjät, sekä "Hylkää jäsenyys"- ja vihreä "Hyväksy jäsenyys"-painikkeet. Klikkaa viimeksi mainittua painiketta. Omat tiedot -sivulta voi samalla tarkistaa tietojen oikeellisuus ja tarvittaessa tulostaa oman metsästyskortin. Tosin metsästyskortin voi tarvittaessa esittää myös älykännykästä menemällä Oma riista -palvelun Omat tiedot -sivulle.

 

Edellisten lisäksi Oma riista -palvelun kautta on toivottavaa sekä helppoa tehdä mm. saadun saaliin (esim. hirvi ja pienriista) kirjaukset sekä riistahavaintojen (suurpedot, hirvi ym.) kirjaukset, eli tehdä saalis- ja havaintoilmoitukset. Saalis- ja havaintopaikka kirjautuu tällöin automaattisesti ilmoitukseen. Tällöin ei myöskään tarvitse palauttaa paperista saalisilmoitusta vuoden lopussa.

Kokeillaan ja opetellaan tätä uutta palvelua rohkeasti. Tämä on nyt uusi juttu meille kaikille, mutta jatkossa arkipäivää. Autan, jos osaan, tarvittaessa, ja Itkosen Laurilta (puh. 050 537 1968) voimme aina pyytää neuvoja, sillä Lauri on tällä hetkellä "näillä töin".
                                                                                      
HALLITUS 2018

Kolari Kati (044 317 0045), Kolari Pentti (040 528 5209), Koponen Hannu (050 493 6376), Laitinen Mikko (040 567 8313), Poutanen Pauli (040 581 0736), Tirkkonen Mikko (040 865 0712), Torvinen Jukka (040 542 3553) ja Torvinen Tomi (045 893 9899).  


www.mustinmaki.net / Mustinmäen Metsästäjät ry.

 

Hyvää ja turvallista jahtikautta toivottaen:

Hannu Koponen, pj.


---------------------------------------------------

Suomen riistakeskus


Suomen riistakeskus aloitti toimintansa 1.3.2011. Riistakeskukseen yhdistettiin Metsästäjäin Keskusjärjestö ja 15 riistanhoitopiiriä. Suomen riistakeskus edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä. Riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka toimii maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla.

Viranomaisena Suomen riistakeskus toimii riistan edunvalvoja.

Lue lisää......Suomen riistakeskus

Riistanhoitoyhdistykset

Suomessa on 298 riistanhoitoyhdistystä. Riistanhoitoyhdistys on riistahallinnon paikallistason yksikkö, joka toimialue on yleensä yhden tai kahden kunnan alue. Riistanhoitoyhdistysten toiminta rahoitetaan pääasiassa metsästäjiltä kerättävillä riistanhoitomaksuvaroilla. Riistanhoitoyhdistyksen käytännön toimintaa hoitaa toiminnanohjaaja yleensä oman toimensa ohella.
Lue lisää.....Riistanhoitoyhdistys

Mustinmäen Metsästäjät kuuluu Leppävirran-Varkauden riistanhoitoyhdistykseen, jonka yhteystiedot ovat alla.

Leppävirran-Varkauden riistanhoitoyhdistys

459

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja

Lauri Itkonen

Museotie 99

79100 Leppävirta
050-537 1968
leppavirta-varkaus@riista.fi

Suomen Metsästäjäliitto

Suomen Metsästäjäliitto - Finlands Jägarförbund ry on Suomen suurin metsästäjien etujärjestö. Metsästäjäliittoon kuuluu yli 2 500 metsästysseuraa ja niiden yli 150 000 jäsentä. Vuonna 2011 Metsästäjäliitto täyttää 90 vuotta.
Lue lisää.....Suomen metsästäjäliitto

Suomen Metsästäjäliiton piirit

Suomen Metsästäjäliitolla on 16 piiriorganisaatiota, joiden toiminta-alue kattaa koko maan Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kaikki Metsästäjäliiton jäsenet kuuluvat Suomen Metsästäjäliittoon oman alueensa piiriorganisaation kautta.

Metsästäjäliiton piirit ovat Metsästäjäliiton toimintaperiaatteisiin sitoutuneita itsenäisiä rekisteröityjä organisaatioitaan. Piirien toimintaa johtaa ja organisoi toiminnanjohtaja, joka toimii piirihallituksen alaisuudessa.
Seuramme kuuluu Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piiriin.
Lue lisää.....Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piiri

Harjoittele tehokasta riistalaukausta Metsästäjäliiton metsästyssimulaattorissa:
Riistalaukaussimulaattori

 

Suomen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro on osuvasti todennut riistanhoidosta mm. seuraavaa:
"Riistakantojen vaihtelu kuuluu luontoon. Ihminen voi vaikuttaa riistan olosuhteisiin, mutta paljon on asioita, jotka luonto järjestää itse. Metsästäjä, joka hoitaa luontoa, ottaa omissa toimissaan tämän aina huomioon. Metsästäjä käyttää riistasadon kasvua, ei pääomaa. Metsästä ei oteta mitään väkisin. Vanhat suomalaiset sanoivat, että metsän haltija Tapio antaa jos antaa. Kun metsästäjät tekevät aktiivista riistanhoitotyötä, laskevat ja ruokkivat riistaa, rakentavat kosteikoita ja säätelevät riistakantoja, on Tapiokin hyvällä mielellä".

Perinteinen riistanhoitotyö on kiinteä osa metsästysseuran toimintaa. Luonnon sekä ihmisen toimesta metsän eläinten elinympäristö muuttuu, mikä vaikuttaa eläinten menestymiseen ja hyvinvointiin. Lisäksi kylmät ja lumiset talvet vaikeuttavat eläinten ravinnonsaantia.

Käytännön riistanhoito seurassamme rakentuu hyvin tavanomaisista toimenpiteistä. Niitä ovat kanalintujen ja jänisten talviruokinta, sorsalintujen ruokinta sekä hirvien nuolukivet.
Myös pienpetojen pyynti, mukaan lukien ns. vieraslajit (supikoira ja villiminkki), kuuluu osaksi riistanhoitotyötä. Varsinkin vieraslajien kannat kasvavat voimakkaasti, mikä vaikuttaa heikentävästi mm. kanalintukantojen kehittymiseen.
Tiettyjen pienpetojen pyyntiä aktivoimme pienellä rahapalkkiolla.

 

Hyvät metsästäjätavat

Suomen Metsästäjäliitto on määritellyt hyvät metsästystavat kaikkien metsästäjien ohjenuoraksi:

1. Kunnioita riistaa ja sen elinympäristöjä
2. Verota riistaa kestävän käytön periaatteella
3. Älä aiheuta riistalle tarpeetonta kärsimystä
4. Käsittele saalis oikein ja käytä se hyödyksi
5. Hoida riistaa
6. Huolehdi metsästäessäsi omasta ja toisten turvallisuudesta
7. Hanki metsästyksessä tarvittavat tiedot ja taidot ja kehitä niitä
8. Luo hyvät suhteet maanomistajiin ja toisiin metsästäjiin
9. Pyri järjestäytyneen metsästysseuratoiminnan pariin
10. Luo ja ylläpidä hyvät suhteet toimialueesi asukkaisiin ja luontoharrastajiin
11. Pidä hyvä huoli metsästyskoirastasi
12. Luo myönteisyyttä metsästysharrastusta kohtaan

Lue tarkemmin täältä.

Hirvenmetsästyssääntö

Metsästäjäliitto on tehnyt metsästysseurojen avuksi sääntöpohjat myös hirvenmetsästykselle. Selkeät säännöt vähentävät ristiriitatilanteiden syntymistä.

Lue lisää...Hirvenmetsästyssääntö, MALLI