Mustinmäen alueella sijaitsee ikivanha luonnonihme, Orinoron rotko. Se on 100 m pitkä ja 20 m syvä kallioperän halkeama, eli ruhje. Nimen Orinoro onkin uumoiltu kuvaavan rotkon ulkomuotoa, josta tulee herkästi mieleen haava (eli "orkonen") kallioperässä. Toki muitakin aiheeseen liittyviä tarinoita savolaiseen tapaan löytyy. Varsinaisen ruhjeen ikää on vaikea määrittää, mutta nykyisen muotonsa rotko on saanut viimeisen jääkauden sulamisvesien virtaamisen myötä. Luoteesta kaakkoon virrannut sulamisvesivirta on mannerjään vetäytyessä huuhtonut Orinoron puhtaaksi irtaimesta maa-aineksesta noin 10 000 vuotta sitten.

Pohjois-Savon Ympäristökeskus, Leppävirran kunta ja Mustinmäen kyläläiset ovat yhteistyössä rakentaneet 7 km pituisen luontopolun, joka kulkee Mustinmäki-talolta Orinorolle, lammen rannalla sijaitsevalle laavulle ja kylän halki takaisin Mustinmäki-talolle. Reitin varrella kulkija näkee eri kasvuvaiheessa olevia metsäalueita, vanhoja polkuja, kiviaitoja, metsälampia ja pitkospuita.Linkkejä

Orinoron vaelluskartta

http://visitleppavirta.fi/fi/palvelu/orinoron-rotko

https://areena.yle.fi/1-4229096 Ylen radio- ohjelma Mobiilisti luonnossa

Leppävirralla puhelinsovellus opastaa Orinoron viileälle rotkolle - Retkipaikka

Heikinmäen pirun tarinat, Orinoro, Leppävirta - Retkipaikka

Luontopolku on käytettävissä pääasiassa lumettomaan aikaan mutta muulloinkin varusteista riippuen. Kesäaikaan varustuksena on hyvä olla kumisaappaat tai vaelluskenkätyyppiset kosteuttapitävät jalkineet. Polulla on joitakin kosteita kohtia. Talviaikaan voi rotkolle mennä vaikka lumikengillä, kukin oman kuntonsa mukaan.

Mustinmäen kyläyhdistykseltä on mahdollisuus tilata kahvitus retken yhteyteen.

Myös opastettu retki on mahdollinen.

Kahvituksen hinnat ovat:

- nokipannukahvi ja kotitekoinen pulla 6 €/hlö

- nokipannukahvi / tee, pulla ja makkara 12 € / hlö (min. 10 henkeä)

- nokipannukahvikahvi / tee ja makkara 10 € / hlö (min. 10 henkeä)

- Myös ruokailu ryhmille mahdollinen kylätalolla tilauksesta

Jos olet tulossa ryhmän kanssa: kysy tarjousta!

Varaukset ja tiedustelut: Henna Tiitinen 050-5122835